Lone Wolf Development Forums  

Go Back   Lone Wolf Development Forums > Hero Lab Forums > HL - Savage Worlds

Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Briarstomp
Junior Member
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 6

Old May 24th, 2020, 07:25 AM
I'm getting a validation error that I have unspent language resources, but I'm not finding anywhere to select/add languages. Is it not being displayed or am I just missing something?

Briar
Briarstomp is offline   #1 Reply With Quote
TCArknight
Senior Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: NW Arkansas
Posts: 1,252

Old May 24th, 2020, 11:12 AM
Quote:
Originally Posted by Briarstomp View Post
I'm getting a validation error that I have unspent language resources, but I'm not finding anywhere to select/add languages. Is it not being displayed or am I just missing something?

Briar
For SWADE, add the Language skill. By default, if you have the Multiple Languages setting turned on (or have the Linguist Edge) then you should be able to add a language at a d8 as your “Native” language, and other languages at d6 (up to 1/2 your Smarts in languages total).

Working on -
  • (SWADE) WIP Savage Rifts
  • Savage Rifts (Deluxe): Update link in This post
  • Star Trek Adventures: Update link in This post
TCArknight is offline   #2 Reply With Quote
CapedCrusader
Senior Member
Volunteer Data File Contributor
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 1,467

Old May 24th, 2020, 01:14 PM
Yep, in SWADE Languages are treated as Skills, so they have a Skill Die.

_
Currently Running: Savage Seven Worlds (Book 3)
Currently on Pandemic Hold: Savage Grimnoir, Savage PsiWorld, D&D 5E, Savage Wearing the Cape
Setting Files: Deadlands: Reloaded, Flash Gordon, Gaslight, Hellfrost, Interface Zero 2.0, Slipstream, Solomon Kane, Seven Worlds
CapedCrusader is offline   #3 Reply With Quote
einhager
Junior Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: Great White North
Posts: 14

Old May 24th, 2020, 07:41 PM
Quote:
Originally Posted by Briarstomp View Post
I'm getting a validation error that I have unspent language resources, but I'm not finding anywhere to select/add languages. Is it not being displayed or am I just missing something?

Briar
Just to see how this work, Increased Smarts at d6+, adding in all the Language skills, d8 for native plus d6 for those additional languages with the Linguist Edge as a free edge using Permanent Adjustment.

Validation is giving me a warning: Language Slots: Resource unspent.
einhager is offline   #4 Reply With Quote
CapedCrusader
Senior Member
Volunteer Data File Contributor
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 1,467

Old May 26th, 2020, 04:21 PM
Yeah, it's having some issues related to Advances. I'm looking into it.

_
Currently Running: Savage Seven Worlds (Book 3)
Currently on Pandemic Hold: Savage Grimnoir, Savage PsiWorld, D&D 5E, Savage Wearing the Cape
Setting Files: Deadlands: Reloaded, Flash Gordon, Gaslight, Hellfrost, Interface Zero 2.0, Slipstream, Solomon Kane, Seven Worlds
CapedCrusader is offline   #5 Reply With Quote
Tom B
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 28

Old July 22nd, 2020, 03:02 PM
Quote:
Originally Posted by CapedCrusader View Post
Yeah, it's having some issues related to Advances. I'm looking into it.
Has this been resolved yet? I still don't see an option for adding languages on the Skill tab using the Multiple Languages selection.
Tom B is offline   #6 Reply With Quote
CapedCrusader
Senior Member
Volunteer Data File Contributor
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 1,467

Old July 23rd, 2020, 10:54 AM
Languages are a regular Skill in SWADE.

_
Currently Running: Savage Seven Worlds (Book 3)
Currently on Pandemic Hold: Savage Grimnoir, Savage PsiWorld, D&D 5E, Savage Wearing the Cape
Setting Files: Deadlands: Reloaded, Flash Gordon, Gaslight, Hellfrost, Interface Zero 2.0, Slipstream, Solomon Kane, Seven Worlds
CapedCrusader is offline   #7 Reply With Quote
Tom B
Junior Member
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 28

Old July 23rd, 2020, 03:10 PM
Quote:
Originally Posted by CapedCrusader View Post
Languages are a regular Skill in SWADE.
Okay. I see what was throwing me. If you add the skill, it uses skill points. But if you increase it to d8 (for native) or d6 (for an added language due the Multiple Languages option), it then removes the skill point it used.

Confusing.

I tried adding the language as a skill, but it put me over on available points...until I increased the rank.
Tom B is offline   #8 Reply With Quote
Gumbytie
Senior Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Florida
Posts: 198

Old February 21st, 2021, 03:32 PM
Okay, any chance this has been fixed or addressed? Possibly in the update still pending? This is keeping my players from locking character to level up. There are two methods of language use in SWADE.
  1. Multiple Languages option (a nice checkbox, based on Smarts).
  2. In more realistic settings, languages are bought individually like any other skill using skill points.

This language slots thing makes no sense for option 2. There should be no need of any language slot tracking. These are just skills like any other with this option. If a player wants to have fighting d6 and every other skill as various dice levels of languages, well within rules. No slotting needed.

I am just confused as to why this exists now.
Gumbytie is offline   #9 Reply With Quote
Gumbytie
Senior Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Florida
Posts: 198

Old February 21st, 2021, 03:51 PM
Hmm, another thought. Using Option 2, every character should get their native language at d8 for free I believe. You could bootstrap the as a mechanic to the setting file:

skLanguage Fields: Field ID: domDomain Value: Native

How do you force it to start at d8?

Assuming it free for starting characters, could have an Eval Script to offset point cost:

Code:
Pre-Traits 5000
~This will add the cost for balance:
      #resmax[resSkill] +=3
Calc trtFinal
Is the +=3 correct amount for a d8?
Gumbytie is offline   #10 Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -8. The time now is 09:50 PM.


Powered by vBulletin® - Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
wolflair.com copyright ©1998-2016 Lone Wolf Development, Inc. View our Privacy Policy here.