Lone Wolf Development Forums  

Go Back   Lone Wolf Development Forums > Hero Lab Forums > Hero Lab Discussion

Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Coventry
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 2

Old January 24th, 2019, 08:51 PM
I downloaded and installed V8.8 of Hero Lab this evening, and moving around feels a lot slower than the previous release did.

For example, when creating a new Pathfinder character, just clicking the up arrow to change the starting level from 1 to 2 take almost 3 second to update the user interface. Clicking 11 times to take a new character from 1 to 12 takes nearly 20 seconds to register in the user interface.

Is this a side effect of the code changes in V8.8b on an old/slow machine like mine, or is this a situation where I need to uninstall and reinstall Hero Labs?

("Old machine" means 1.7 Ghz, i5-3317U CPU, running Windows 8.1).
Coventry is offline   #1 Reply With Quote
charlieluce
Senior Member
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 1,321

Old January 25th, 2019, 06:36 PM
It seems slower to me too, both on the desktop and the laptop.

Currently Running: Pathfinder Second Edition
Currently Playing:
Pathfinder First Edition, Star Trek Adventures
Former HL Games: D&D 4e & 5e, Mutants & Masterminds 2E & 3E, Savage Worlds
charlieluce is offline   #2 Reply With Quote
charlieluce
Senior Member
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 1,321

Old January 27th, 2019, 10:09 PM
Well, I tried running Pathfinder today on my laptop and it was horrible. Click something in the Tactical Console, wait around for it to respond, click the next thing in the Tactical Console... It literally added an extra hour to the fight.

Afterwards I tried rolling back to 8.8, but it didn't work because I had updated Pathfinder.


Edited to add: I played around with it in Savage Worlds, M&M3 and 4e and it seems to be a Pathfinder thing (at least among systems I own).

Currently Running: Pathfinder Second Edition
Currently Playing:
Pathfinder First Edition, Star Trek Adventures
Former HL Games: D&D 4e & 5e, Mutants & Masterminds 2E & 3E, Savage Worlds

Last edited by charlieluce; January 27th, 2019 at 10:25 PM.
charlieluce is offline   #3 Reply With Quote
ICTerify
Junior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 11

Old January 28th, 2019, 07:30 AM
I have noticed too that Hero lab 8.8b and the latest Pathfinder are dreadfully slow when interacting with a character. I was building a level 20 Wizard and adding spells to the spell book was a exercise in frustration. Taking a spell from level and adding 7 level took about 5 seconds. Going to the Adjustment tab and enabling a spell adjustment was slow as well it took about 2 seconds to update.

This behavior is on all 3 computers that I use Hero Lab on. A desktop and 2 laptops all computers have a minimum of 8 GB of RAM and relatively modern CPU's, and all with SSD where Hero lab is installed.

The group I played with last Wednesday said the same things so it is not my related to the PC in question.

I rolled one of the laptops back to 8.8 and the slowness went away and I was able to level up and down spells normally. Enabling spell adjustments was normal as well.
ICTerify is offline   #4 Reply With Quote
MadCat75
Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: Mary Esther, Florida
Posts: 69
Send a message via Skype™ to MadCat75

Old January 28th, 2019, 08:53 AM
I just noticed 8.8c is up
MadCat75 is offline   #5 Reply With Quote
DaveM
Member
Lone Wolf Staff
 
Join Date: May 2018
Posts: 53

Old January 28th, 2019, 08:57 AM
This is definitely something that should not be happening, and something we are looking into right now. This does not appear to be happening (at least to a noticeable extent) here with our machines, so I would appreciate knowing as much as possible about your setups.

Probably your best bet is to send us an email at support@wolflair.com and mention this issue and my name (Dave Miller), and that will allow us to communicate more directly and will allow us to go back and forth easier if necessary.

Note that there was a bug fix release this morning that might possibly affect this situation, so you might want to try that out as well.
DaveM is offline   #6 Reply With Quote
ICTerify
Junior Member
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 11

Old January 28th, 2019, 09:36 AM
I just downloaded 8.8c and it did not resolve the issue, in fact it seems a little worse. I rolled back to 8.8 and the issue is not present.

I will be sending a ticket into support with the information.

Edit: Sent email to support at 12:50 PM EST.

Last edited by ICTerify; January 28th, 2019 at 09:56 AM.
ICTerify is offline   #7 Reply With Quote
Farling
Senior Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: Greater London, UK
Posts: 2,623

Old January 28th, 2019, 02:07 PM
In the "Develop" menu, there is an option called "Disable Fast Evaluation for Game".

It looks like the logic has been reversed. If you make sure that this option IS ticked, then the response time improves.

(I already have a ticket open.)

Ok, so it only halves the speed of changing my strength from 18 to 19 on my laptop, down from 6 seconds to 3 seconds with 8.8b; or 3 seconds down to 1.5 seconds with 8.8c.

Farling

Author of the Realm Works Import tool, Realm Works Output tool and Realm Works to Foundry module

Donations gratefully received via Patreon, Ko-Fi or Paypal

Last edited by Farling; January 28th, 2019 at 02:24 PM.
Farling is offline   #8 Reply With Quote
Rone
Senior Member
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 362

Old January 28th, 2019, 02:27 PM
Beat me to it, Farling! Yes indeedy. "Disable Fast Evaluation for Game" is your immediate fix while this gets sorted.
Rone is offline   #9 Reply With Quote
Mathias
Senior Member
Lone Wolf Staff
 
Join Date: May 2005
Posts: 13,198

Old January 28th, 2019, 02:32 PM
Quote:
Originally Posted by Farling View Post
In the "Develop" menu, there is an option called "Disable Fast Evaluation for Game".

It looks like the logic has been reversed. If you make sure that this option IS ticked, then the response time improves.

(I already have a ticket open.)

Ok, so it only halves the speed of changing my strength from 18 to 19 on my laptop, down from 6 seconds to 3 seconds with 8.8b; or 3 seconds down to 1.5 seconds with 8.8c.

This suggests that the bug lies in one of the intended enhancements - it's taking much longer than it's supposed to. Then, when you turn off all the speed enhancements that have been added over the last year or two, you go back to what HL was a few years ago, which happens to be somewhat better than what the bug is causing now, but also not as good as it should be.


As Dave asked in post #6, please contact support, so that you can help him track down exactly which speed enhancement is the problem here.
Mathias is online now   #10 Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -8. The time now is 12:33 AM.


Powered by vBulletin® - Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
wolflair.com copyright ©1998-2016 Lone Wolf Development, Inc. View our Privacy Policy here.